aikido swirl

Mijn naam is Bart Verheggen en ik verzorg de aikidolessen bij Aikidojo Schagen. Ik beoefen al meer dan 30 jaar aikido en het is in die tijd een belangrijk deel van mijn leven geworden.

Ik heb bij veel verschillende leraren getraind in binnen- en buitenland. Ik ben als tiener met aikido begonnen bij Ruud van Ginkel in Breda. Eigenlijk min of meer toevallig; ik had een boekje bij de bibliotheek geleend over verschillende krijgskunsten, en aikido sprak me het meeste aan. Bovendien deed een leraar van mij op school wel eens aikido aan het einde van de les, dus ik was er al een paar keer mee in aanraking gekomen, letterlijk en figuurlijk.

Mijn aikido is sterk gevormd door mijn verblijf in Canada, waar ik zeven jaar bij Osamu Obata Shihan heb getraind. Hij heeft een heel speciale manier van bewegen, soepel als water, soms bijna nonchalant, en met een soort magie die je alleen bij de echte grootmeesters aantreft.
Van Canada ben ik verhuisd naar Zwitserland en trainde ik o.a. bij de Zurich Aikikai. Sinds 2007 woon ik in Schagen. Na enige omzwervingen kwam ik terecht bij Simon Deering (♰) van Aikidojo Haarlem. Erik Louw is momenteel een belangrijke leraar voor mij, en ik probeer via stages mezelf te blijven ontwikkelen.

Van 2010 tot 2018 gaf ik les bij budovereniging Dun Hong in Den Helder. Nu heb ik besloten om in mijn eigen woonplaats Schagen te gaan lesgeven!

In 2016 heb ik de vierde dan behaald.